Veilig naar de festivals met onze tips
Een zomerse weide, blije mensen en goede muziek … De festivalzomer komt eraan! Pikken je kinderen of jezelf deze zomer ook een festival mee? Met deze tips kan de sfeer niet meer stuk.
Pik je deze zomer een paar festivals mee? Op zo’n evenement hangt altijd een leuke, losse, ‘alles kan-sfeer’. Daar wil je natuurlijk volop van genieten. Met onze tips bereid je je goed voor: vervoer, weer, camping, documenten, verzekering ... Zo wordt jouw festivalzomer zonder twijfel een topper.
9 tips voor een veilig festival
- Ga met het openbaar vervoer naar het festival, zo heb je nooit parkeerproblemen. Ga je toch met de wagen? Kies dan vooraf wie BOB is! Zo geraak je nadien veilig thuis.
- Bescherm je tegen de zon: smeer je goed en vaak in, draag een pet en drink veel water. Jammer genoeg kan het tijdens een festival ook flink regenen. Vergeet dus je regenkledij niet en blijf bij onweer onder de bomen vandaan.
- Neem stevige schoenen mee, want heb je slippers aan dan kan dat je op een volle festivalweide weleens zere tenen opleveren.
- Neem een verzorgingskit mee met zalf tegen insectenbeten, zonnemelk en after sun.
- Bescherm je oren met oordoppen (op maat).
- Vergeet je identiteitskaart en de kaart van je hospitalisatieverzekering niet.
- Zoek op voorhand uit waar de EHBO-post is.
- Controleer af en toe even of je geen tekenbeten hebt en laat ze dezelfde dag nog behandelen.
- Logeer je op de camping? Wees dan voorzichtig met het kookvuurtje. Plaats het op een vlakke ondergrond en houd water in de buurt. Kook nooit in je tent.
De juiste verzekering voor de festivalweide
Tijdens een festival is de sfeer vaak uitbundig en soms loopt het dan mis. Als je in de dansende menigte een elleboogstoot krijgt bijvoorbeeld of als je valt tijdens het crowdsurfen. Beland je op de spoed en moet je een nachtje in het ziekenhuis blijven, dan komt je hospitalisatieverzekering tussen en vergoedt ze ook de kosten voor eventuele nazorg.
Let wel op:
- Bij een roekeloze daad geldt de dekking niet. Op de meeste festivals in Europa is crowdsurfen verboden en word je zelfs van het festivalterrein gezet als je het wel doet. Als je valt bij het crowdsurfen, dreig je bovendien zelf voor de kosten van je verzorging te moeten opdraaien.
- Ook bij dronkenschap of alcoholintoxicatie kan de verzekeraar de dekking weigeren. Geniet dus van het festival, maar drink met mate.
Festival in het buitenland
Ga je naar een festival in het buitenland, check dan vooraf of je hospitalisatieverzekering ook medische zorgen in het buitenland dekt. De waarborg van je verzekeraar kan je soms ook extra bijstand bieden, bijvoorbeeld:
- medische en administratieve bijstand
- repatriëring (ook van gezinsleden)
- terugbetaling van een zoek- en reddingsactie
Met deze tips in het achterhoofd rest je niets anders dan volop genieten. Ga gerust helemaal uit de bol, maar hou het veilig.