
Studentenkot gezocht: waar let je op?
Gaat je zoon of dochter dit najaar op kot? Start de jacht op die ‘ideale studentenstek’ dan alvast! Wij sturen jullie op pad met tips voor een vlotte zoektocht, en voor je verzekeringen.
Het is nog vroeg, maar de eerste kotadvertenties voor het nieuwe academiejaar staan al online. Hét moment om research te doen, dus. Zo krijg je een idee van wat je op de huurmarkt vindt, en nu heb je ook de grootste keuze. Plan de kotbezoeken alvast in!
Een kot zoeken: hoe en waar begin je eraan?
Een kot huren via de universiteit of hogeschool
De website van de universiteit of hogeschool waar je zoon of dochter gaat studeren, is een prima startpunt. Onderwijsinstellingen verhuren vaak kamers en studio’s in studentenhomes. Tip: wees snel voor dit type koten, ze zijn héél vlug ingepalmd.
Een kot huren op de private huurmarkt
Studenten (in spe) kunnen ook op de privémarkt terecht voor hun ideale stek.
- Ga neuzen op betrouwbare platforms zoals student.be. Of surf op websites die advertenties per stad bundelen, zoals kotagent.be (Gent) en kotweb.be (Antwerpen).
- Check sociale media. Zo vind je op Facebook groepen met zoekertjes per stad.
- Kijk of de website of bij de sociale dienst van de unief of hogeschool. Je vindt er vaak advertenties voor koten op de privémarkt die al een grondige kwaliteits- en veiligheidscheck ondergingen.
Een kot op het oog? Enkele checkpoints
Locatie
Ligt de kamer in een veilige en rustige buurt? Is de school niet té ver en is die vlot bereikbaar (met de fiets, te voet of het openbaar vervoer)? Zijn er supermarkten dichtbij? Tip: verken de buurt een op een ‘gewone’ weekdag of -avond in het academiejaar en snuif de ‘echte sfeer’ op.
Prijs
Gas, elektriciteit, water, internet … Check goed welke kosten inbegrepen zijn in de huurprijs, en welke niét. Moet je nog iets extra betalen de gemeenschappelijke ruimtes? Kotbazen kunnen een huurwaarborg vragen als ze dat wensen. Die mag maximaal twee maanden huur bedragen.
Tip: betaal nooit iets vóór je een contract ondertekent, ook niet om het kot te ‘reserveren’.
Contractduur
Een kot van op de privémarkt huur je vaak voor 12 maanden. In studentenresidenties is dat meestal maar voor 10 maand. Een groot prijsverschil, dus!
Staat van het gebouw
Bezoek de koten die je op het oog hebt. Zo kan je vragen stellen aan de huidige verhuurder (over de huisregels of buurt bv.), maar ook inspecteren hoe (brand)veilig het er is. Uiteraard legt de wet eisen op wat betreft kwaliteit en veiligheid, maar die worden niet altijd opgevolgd. Check daarom zeker het volgende:
- Is er een rookmelder? Die is verplicht in elke studentenkamer en in gemeenschappelijke ruimtes. Ga na of die werkt, en test ze geregeld.
- Op elk verdiep moet er minstens één draagbare brandblusser staan, op een goed zichtbare en bereikbare plek. Brandblusapparaten moeten jaarlijks gecontroleerd worden: op het toestel zie je de laatste controledatum.
- Ga na hoe je het gebouw kan verlaten in noodsituaties. De traphal is de eerste vluchtweg, de tweede vluchtweg kan een raam, brandladder of plat dak zijn. De vluchtwegen moeten vrij zijn. Check of er geen fietsen of kasten in de weg staan.
- Er moet veiligheidsverlichting in de gang of trappenhal zijn.
- Bij elke kooktoestel moet een branddeken of snelblusser liggen.
Tip: vraag of er een conformiteitsattest is. Zo’n attest bevestigt dat het pand aan de kwaliteitsnormen voldoet. In Gent in zo’n attest verplicht voor gebouwen ouder dan 30 jaar.
Sinds begin 2025 rolt Vlaanderen ook een Vlaams kotlabel uit. Koten die dit label dragen, voldoen aan alle kwaliteits- en brandveiligheidsnormen. Dat label is echter nog niet in elke stad beschikbaar. Als een kot zo’n label niét heeft, betekent het niet noodzakelijk dat het onveilig is.
En wat met de verzekeringen?
Een brandverzekering dekt schade die een student ongewild toebrengt aan zijn kot, en is dus een must. De meeste maatschappijen verzekeren een kot mee in de brandpolis van het ouderlijke huis, áls de kotstudent daar nog gedomicilieerd is. Zeker even nagaan, dus!
Daarnaast kunnen extra polissen nuttige extra bescherming bieden:
- Inboedel: bekijk ook of je brandverzekering de spullen van het studentenkot van je kind dekt. Dat is vaak zo, en anders kan je eventueel een extra inboedelverzekering afsluiten.
- Voor een kot waarin veel waardevolle spullen staan, zoals een laptop, smartphone, fototoestel, is gebaat met een extra diefstaldekking. Heb je een waarborg Diefstal in je brandverzekering? Dan is het kot van je kind ook gedekt tegen diefstal. Heb je die waarborg niet? Dan kan je die eventueel aan je brandpolis toevoegen: zo is jouw huis én het kot van je kind gedekt bij diefstal.
Op kot gaan is een zot avontuur, en we willen dat jullie dat zorgeloos aangaan. Contacteer ons dus gerust: samen bekijken we hoe (het kot van) je student optimaal beschermd kan zijn.
Bronnen: student.be, mykot.be, kotwijs.be, kotatgent.be, wikifin.be