Nieuwe regels voor de rijopleiding in Vlaanderen
Een langere oefenperiode en een verplichte vorming voor de begeleider: dat is wat sinds 1 maart 2024 is veranderd voor wie in Vlaanderen het rijbewijs B wil behalen.
De Vlaamse overheid wil zo de slaagkansen voor het praktijkexamen bevorderen en onaangepast rijgedrag in de kiem smoren. Woon je in Wallonië of Brussel? Daar zijn de regels nog anders. We zetten alles op een rijtje.
Wat verandert er voor kandidaat-chauffeurs in Vlaanderen?
Ben je autobestuurder in spe en slaagde je voor het theorie-examen? Dan mag je oefenen op de weg met een voorlopig rijbewijs. Dat kan met een of maximaal twee begeleiders. Of je oefent alleen, maar dan moet je eerst minimaal 20 uur rijles volgen bij een erkende rijschool.
Hoelang duurt je oefenperiode? Sinds 1 maart 2024 moet je minstens vijf maanden geoefend hebben op de openbare weg voor je het praktijkexamen mag afleggen.
Goed om te weten: is je oefenperiode gestart vóór 1 maart en heb je je praktijkexamen niet afgelegd voor die datum? Ook dan moet je minimaal vijf maanden oefenen.
De verlenging van de oefenperiode van drie naar vijf maanden moet de verkeersveiligheid verhogen. Studies tonen aan dat een oefenperiode van minstens vijf maanden het risico om betrokken te raken bij een ernstig verkeersongeval aanzienlijk verkleint.
Wat verandert er voor de begeleider(s) in Vlaanderen?
Wil jij je zoon, dochter of iemand anders begeleiden tijdens hun oefenperiode op de openbare weg? Hou er dan rekening mee dat je verplicht een opleiding van drie uur moet hebben gevolgd. Dat kan bij een erkende rijschool of een erkende lesgever, ter plaatse of digitaal.
Je moet dat vormingsmoment minstens vijf maanden voor het praktijkexamen van je pupil gevolgd hebben. Na voltooiing van de opleiding krijg je een begeleidersattest dat 10 jaar geldig blijft.
De opleiding kost 20 euro.
Goed om te weten: het vormingsmoment bestond al tussen oktober 2017 en maart 2020. Heb je toen de vorming gevolgd? Dan hoef je dat niet opnieuw te doen. Wel moet je het begeleidersattest voorleggen op de dag van het praktijkexamen.
Meer info over de wijzigingen in Vlaanderen?
Alle info om je rijbewijs B te behalen vind je op https://www.vlaanderen.be/rijbewijs-b.
Hoe zit het in Wallonië en Brussel?
Bovenstaande veranderingen gelden alleen voor Vlaanderen. Woon je in Wallonië of Brussel, dan gelden er andere regels die je moet volgen alvorens je je praktijkexamen kan afleggen.
De belangrijkste regels voor Wallonië
Oefen je met een begeleider?
- Je oefenperiode bedraagt minimaal drie maanden, maximaal 36 maanden.
- Je moet slagen voor de risicoperceptietest.
- Je moet minstens 1500 km rijden tijdens de oefenperiode en een logboek invullen.
- Zowel jij als je begeleider moeten een opleiding ‘Rendez-vous pédagogique’ van drie uur volgen bij een rijschool of via e-learning.
- Je kan na drie maanden stage met begeleider ook zonder begeleiding rijden als je slaagt voor een technische rijvaardigheidstest.
Oefen je via de rijschool?
Je hebt keuze uit:
- 20 lesuren bij de rijschool en een oefenperiode van minstens 3 en maximaal 18 maanden zonder begeleiding. Je moet slagen voor de risicoperceptietest en technische rijvaardigheidstest.
- 30 lesuren bij de rijschool, waarna je meteen het examen op de openbare weg mag afleggen. Je moet ook slagen voor de risicoperceptietest.
Meer info? Kijk op https://www.filierelibre.be/permis-pratique-en-wallonie.html
De belangrijkste regels voor Brussel
- Je bent verplicht om een EHBO-opleiding te volgen. Dat kan gratis bij het Rode Kruis.
- Je hebt keuze uit verschillende leertrajecten: vrije begeleiding, combinatie van vrije begeleiding en rijschool, rijschool met of zonder stage. De duur verschilt naargelang het gekozen traject.
- Je moet als kandidaat-bestuurder een logboek bijhouden waarin je je voortgang noteert.
- Je moet slagen voor een risicoperceptietest.
Meer info? Kijk op https://mobilite-mobiliteit.brussels/nl/rijbewijs-b-rijopleiding-en-examen