Is het kot van je zoon of dochter goed verzekerd?
Gaat je zoon of dochter voor het eerst op kot? Dat wordt weer een beetje meer loslaten. Maar niet zonder voorbereiding. Want ook op een studentenkamer kan al eens iets mislopen.
Wat bij schade aan het kot of aan de inboedel? En wat bij diefstal? Ook als je student verdere oorden opzoekt om te studeren, is die maar beter goed verzekerd.
De woningverzekering
Net zoals thuis kan er op het kot van je zoon of dochter schade ontstaan door brand, water of een kortsluiting. En dat kan ook schade toebrengen aan anderen.
Als huurder van het kot word je dan aansprakelijk gesteld, behalve bij overmacht zoals een blikseminslag of een fout door een derde.
Gelukkig is de huurdersaansprakelijkheid voor het kot van je student vaak al verzekerd via de brandverzekering van je eigen woning (hoofdverblijfplaats – woonplaats). Zorg ook voor een degelijke burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering. Schade aan derden komt vaker voor dan je denkt.
Wat met de inboedel?
Je zoon of dochter brengt vast en zeker eigen spullen mee op kot en misschien koopt hij of zij er nog wel wat bij. Wat als daar iets mee gebeurt?
De inboedel van het kot is doorgaans meeverzekerd in je eigen woningverzekering. Controleer of dat effectief het geval is voor jouw contract en of het verzekerde bedrag volstaat om je eigen inboedel én die van je zoon- of dochterlief te dekken.
Diefstal niet vergeten
Beeld je in dat er ingebroken wordt op het kot van je zoon of dochter. Vooral dure elektronische apparaten zoals smartphones, laptops, camera's en kostbaar studiemateriaal zijn maar beter voldoende verzekerd tegen diefstal.
Meestal is de waarborg diefstal niet inbegrepen in je woningverzekering of geldt die slechts beperkt voor een studentenkot. Een extra dekking diefstal is daarom geen overbodige luxe.
Studeren in het buitenland
Trekt je student voor enkele maanden naar het buitenland met Erasmus of een ander uitwisselingsprogramma? Denk eraan zijn aansprakelijkheid, spullen en gezondheid te verzekeren.
Je familiale verzekering dekt ook de aansprakelijkheid van je student terwijl die in het buitenland studeert, op voorwaarde dat hij of zij nog steeds bij jou gedomicilieerd is in België. Al zijn er in sommige verzekeringen beperkingen over duur of plaats van het verblijf in het buitenland. Check dus goed of hij of zij wel degelijk gedekt is!
Wat met het kot?
Doorgaans is een studentenkot meeverzekerd in de woningverzekering van de hoofdverblijfplaats van de ouders, zowel in België als in het buitenland. Dat geldt ook voor de inboedel die tijdelijk meeverhuist. Deel ons zo snel mogelijk het adres van het studentenkot mee. Je kan ook de inhoud van het kot (zoals pc, smartphone …) verzekeren tegen diefstal.
Wat bij ziekte of hospitalisatie?
Neem vóór vertrek contact op met het ziekenfonds om na te gaan of de rechten op gezondheidszorgen behouden blijven en wat de procedure is. Het is sowieso sterk aangeraden om een eigen reisbijstandsverzekering of ongevallenverzekering privéleven voor je zoon of dochter af te sluiten. Zeker als je student buiten Europa gaat studeren.
Contacteer ons gerust voor meer advies!